متغیرهای پولی در دولت سیزدهم به روند بلندمدت برگشت/ کاهش ۱۰ درصدی تورم کل و ۱۲ درصدی تورم نقطه به نقطه

رئیس کل بانک مرکزی در جلسه هیات دولت با ارائه گزارشی از عملکرد بانک مرکزی در دولت سیزدهم، گفت: هدف اساسی بانک مرکزی این بود که به متغیرهای بلندمدت یعنی ۲۰ درصد بازگردیم که خوشبختانه در دولت سیزدهم این امر محقق شد.

به گزارش اگزیم نیوز، محمدرضا فرزین روز چهارشنبه با بیان اینکه از سال ۱۳۹۷ و بعد از تحریم‌های جدید که به اقتصاد ایران تحمیل شد، دچار یک عارضه زنجیره تورم، افزایش نرخ ارز و افزایش نقدینگی شدیم، افزود: اقتصاد در این چرخه تورم و افزایش نرخ ارز گیر کرده بود و دائما باعث تورم در سطح متغیرهای پولی و تورم مصرف‌کننده و تولیدکننده شده بود.
فرزین تصریح کرد: پیش از دولت سیزدهم متغیرهای پولی کشور که به طور بلندمدت در کانال ۲۰ درصد بود وارد کانال ۴۰ درصد شد.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: برخی از متغیرهای تورم مانند تورم تولیدکننده که پیشنگر هستند، حتی به بالای ۶۰ درصد رفته بود و تورم مصرف کننده نیز در کانال ۴۰ درصد بود. در نتیجه ما حدود ۲۰ درصد از متغیرهای بلندمدت اقتصاد کشور فاصله گرفته بودیم و شاخص‌های پیشنگر حتی بیش از ۲۰ درصد جلوتر رفته بود.

به گفته وی، به همین دلیل انتظار می‌رفت تورم حتی از کانال ۵۰ درصد هم بیشتر شود و رشد نقدینگی و نرخ ارز هم در کانال‌های بالاتری شکل گیرد اما خوشبختانه با اتخاذ تدابیر مناسب از روند افزایشی آنها پیشگیری شد.

رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه وقتی پایه پولی حدود ۲۰ درصد کاهش می‌یابد یعنی توانسته‌ایم نظم پولی برقرار و این متغییر را مهار کنیم، افزود: عدد رشد پول تا ۷۰ درصد هم را در برخی سال‌ها داشتیم که خوشبختانه در سال جاری این عدد به زیر ۲۰ درصد رسید و اکنون حدود ۲۰ درصد است؛ یعنی انتظارات تورمی هم بهتر و کنترل شده و سیاست‌های کشور در این حوزه موفق بوده است.

وی با بیان اینکه تورم کل را ۱۰ درصد و تورم نقطه به نقطه را ۱۲ درصد کاهش دادیم، اظهار کرد: مطابق آمار مرکز آمار ایران تورم نقطه به نقطه حدود ۱۲ درصد کاهش یافت و به ۳۲.۴ درصد رسید، یعنی نه تنها سیاست‌های دولت سیزدهم مانع افزایش تورم شد، بلکه موجب کاهش آن به کانال ۳۰ درصد شد. البته مردمی سازی یارانه ها، طرح ارائه کالابرگ و شمولیت مالی گسترده، ضریب جینی را کاهش داده است.
فرزین اظهار داشت: آخرین اعداد در مورد سرمایه گذاری بخش صنعت؛ جوازهای تاسیس صنعتی که صادر شده و پروانه‌های بهره‌برداری، جوازهای تاسیس نشان دهنده آن است که در آینده چقدر سرمایه‌گذاری می‌شود.
وی درباره پروانه‌های بهره‌برداری یعنی جوازهایی که داده شده چقدر از آن به بهره‌برداری رسیده است، افزود: در خصوص جوازها، سرمایه‌گذاری حقیقی و تورم زدایی شده ۱۹.۷ درصد رشد داشته است. البته پروانه‌های بهره‌برداری، آن‌هایی که عملیاتی شده ۵۴.۵ درصد رشد داشته است.

کاهش ضریب جینی
رئیس کل بانک مرکزی ایران با بیان اینکه تحلیل ضریب جینی اهمیت دارد و یکی اهداف عدالت اجتماعی است، گفت: ضریب جینی یک عدد بین صفر و یک است هرچه به صفر نزدیک‌تر باشد، توزیع درآمد عادلانه‌تر است و هرچه به یک نزدیک‌تر باشد توزیع درآمد ناعادلانه‌تر است. به طور تاریخی ضریب جینی ۴۰ درصد است.
وی افزود: این ضریب در دورانی به ۴۲ و ۴۳ درصد رسیده و در دورانی به دلیل برخی سیاست‌ها تا ۳۹ و ۳۸ درصد نیز کاهش یافت. در مناطق روستایی ضریب جینی از مناطق شهری بهتر است. در سال ۱۴۰۲ ضریب جینی به ۳۶ درصد کاهش پیدا کرد.
فرزین تصریح کرد: مردمی سازی یارانه‌ها، طرح ارائه کالابرگ و شمولیت مالی گسترده که در کشور اتفاق افتاده، ضریب جینی را کاهش داده است.
وی افزود: وام‌های قرض الحسنه ازدواج، فرزندآوری گستردگی شمولیت مالی را رشد داده و عموم خانوارها دسترسی لازم به تسهیلات مالی در شرایط مختلف را پیدا کرده و باعث بهبود ضریب جینی کشور شده است.
رئیس کل بانک مرکزی ایران گفت: براساس عدد ضریب جینی بانک مرکزی، در دهه ۹۰ بدترین ضریب جینی را در سال‌های ۹۷ و ۹۹ داشتیم که ۴۲ درصد بود و در سال ۱۴۰۰ حدود ۴۰ درصد و اکنون حدود ۳۶.۱ درصد رسیده است.

رشد اقتصادی ایران بالاتر از کشورهای منطقه
وی درباره نرخ رشد کشورهای منطقه، افزود: براساس آخرین گزارش بانک جهانی در سال ۲۰۲۳، نرخ رشد ایران ۵ درصد است که بر اساس گزارش بانک مرکزی خودمان نیز نرخ رشد ۱۴۰۲ حدود پنج درصد بوده است.
فرزین با تاکید بر اینکه ایران بالاترین نرخ رشد را در کشورهای منطقه دارد، تصریح کرد: نرخ رشد عربستان منفی و ترکیه حدود ۴.۵ درصد بوده است و مابقی کشورهای منطقه نیز پایین‌تر از چهار درصد بوده است.

کد خبر 74890

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • 2 + 8 =